Androidlere Bir Adım Daha: Silikon Retina ile Yapay Göz

0
FZ
Zaghloul ve Boahen'in Journal of Neural Engineering dergisinin Aralık 2006 sayısında yayınlanacak A silicon retina that reproduces signals in the optic nerve [PDF - Tam Metin] makalesine göre doğrudan göze yerleştirilip beynin görsel bilgi işleme korteksine gerekli sinyalleri gönderebilecek bir silikon yonga tasarlanmış durumda.
Retina hücrelerinin ölmesinden ötürü görme bozukluğu çekenlere yardımcı olabilecek bu mikroyonga ile ışık sinyallerini beynin kabul edip işleyebileceği türden uygun sinir sistemi sinyallerine çevirmek mümkün.

Benzer problemin önceki çözüm yöntemlerinde genellikle bir bilgisayara bağlı bir kamera kullanılıyor ve bunun çıktısı optik sinirlere iletiliyordu. Oysa makalede bahsi geçen yonga biraz daha geliştirilip doğrudan insan gözüne yerleştirilebilir ve doğal retinanın gerçekleştirdiği işlevlerin çoğunu gerçekleştirebilir. Şimdi sıradaki hedefler arasında bu silikon mikro yonganın boyunu daha da küçültmek ve güç tüketimini iyice azaltmak var. Böylece klinik deneylere başlamak mümkün olacak.

İnsanın aklına meşhur "bir masa ne zaman masa olmaktan çıkar" sorusu geliyor. Felsefedeki popüler konulardan biridir, bir masa aldınız ve elinizdeki testere ile masanın 4 ayağından birini kestiniz. Bu hala bir masa mıdır? Evet, bu bir ayağı kesilmiş bir "masa"dır. Bir ayağını daha kestiniz. Buna bakan biri büyük ihtimalle "iki ayağı kesilmiş bir masa var karşımda" diyecektir. Sonra bir ayak daha, sonra üst kısımdan biraz parça koparsak...

Yapay retina, yapay işitme sistemi, protez eller ve bacaklar, ısı algılayıcılar... Bir insan ne zaman insan olmaktan çıkar?

Kaynaklar: Engadget, New Scientist

Görüşler

0
simor
Yapay retina, yapay işitma sistemi, protez eller ve bacaklar, ısı algılayıcılar... Bir insan ne zaman insan olmaktan çıkar?

...İntel işlemci takıldığı zaman.
0
FZ
Fatura yollayacakların sayısında kayda değer bir artış var. İnsanlar arasında yani ;-)
0
simor
Ne faturası bu ??
0
FZ
Sandalyeden düşünce başıma gelecekleri telafi edecek protezlerin faturası tabii ki.
0
simor
Ah... esprinin içine ettim demektir bu... Hemide 2 kere :)
0
yilmaz
intel işlemcili olanlar daha sıcak kanlı olabilirler.
0
yilmaz
bu video da güzeldir.
http://www.youtube.com/watch?v=AhFPlWPezF0
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sözcükleri Koklamak ya da Kokulara İsim Vermek...

FZ

Güle gül demesek yine de güzel kokmaz mıydı o çiçek? *

İngiliz nörologların son çalışmalarından birine göre bir kokunun isimlendirilmesi onun algılanışını etkiliyor.

Örneğin deneklere aynı koku önce "kaşar peyniri" olarak etiketlenip sonra "vücut kokusu" olarak etkiletlenip sunulunca, "kaşar peyniri" olarak sunulan kokunun "vücut kokusu" olarak sunulana kıyasla daha iyi koktuğunu söylemişler.

Oxford Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırmaya göre kokunun ismi belli bir beyin bölgesini harekete geçirebiliyor. fMRI (functionaol Magnetic Resonance Imaging) yöntemi ile görüntülenen beyinlere bakıldığında ilginç şeyler göze çarpmış.

eNTERFACE '07: Bilgisayarlarla İnsanca Etkileşim İçin

FZ

Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı'ndaki SIMILAR projesinin son durağına gelecek sene Türkiye ev sahipliği yapacak.

Deneyimli, yol gösteren araştırmacılar, doktora öğrencileri, yüksek lisans ve lisans öğrencilerini bir araya getirecek, yaklaşık 1 ay boyunca geceli gündüzlü ve somut teknolojiler üretmeye yönelik olarak düzenlenecek yaz çalıştayı eNTERFACE '07 16 Temmuz - 10 Ağustos 2007 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenecek.

İTÜ Vakfı Bilim Ödülü 2007

anonim

İTÜ Vakfı'nın 1995'ten beri her yıl verdiği bilim ödülü başvuruları başladı. 2007 yılı ödülü Temel Bilimler ve Mühendislik Bilimleri alanında seçilecek bir yapıta verilecek. Son başvuru tarihi 15 Şubat 2008. Ayrıntılı bilgi: http://www.ituvakif.org.tr

Ödülün değeri 10.000 YTL olup yalnızca bir kişiye verilmektedir. Ödülün duyurusunun yapıldığı afişe ise buradan ulaşabilirsiniz.

Aşkın Nörobiyolojisi

FZ

Toplantı başlığı: Aşkın nörobiyolojisi: Bir Nörobilimciye Psikiyatri, Kültürel İncelemeler ve Felsefe Perspektifinden bakış.

Konuşma: Semir Zeki'den "The Neurobiology of Love" başlıklı konuşma.

Tarih: 12 Mart 2008 Çarşamba, saat: 18:30 - 21:00
Yer: The Marmara Hotel, İstanbul

Moderatör: Hakan Gürvit
Tartışmacılar: Saffet Murat Tura, Bülent Somay, Ferda Keskin.

Bilişsel Bilimler 4. Bölüm: ''Turing Salonu''ndan ''Çince Odası''na

FZ

Bilişsel Bilimci Ulaş Başar Gezgin'in Bilişsel Bilimler Kılavuzu, Bilişsel Bilimler Kılavuzu 2 ve Bilişsel Bilimler Kılavuzu 3 yazıları daha önce sitemizde yayınlanmıştı. Bu bağlamda devam niteliği taşıyan 4. bölümü sizinle paylaşıyoruz. Hep birlikte okuyalım ve tartışalım: