Algoritmalar

0
Tarık
Prof. Dr. Vasif Vagifoğlu Nabiyev tarafından algoritma konusunda hazırlanmış ilk Türkçe başvuru kaynağı. Genel ve güncel birçok algoritmanın olması gerektiği gibi cebirsel analizleriyle ele alındığı derli toplu ilk Türkçe kitap.
Donald E. Knuth' un TAOCP' si ile karşılaştırmak gibi bir "absürdlüğe" düşmeden önce Türkçe konuşan *bilgisayarcıların gözatması gerektiğini düşünüyorum.

Gerçekten nitelikli kaynakların yalnız İngilizce ya da veriyi üreten, araştıran, ortaya koyan kimselerin dilinde olması gayet doğal bir süreç fakat meraklı ama henüz yeterli olmayan insanları yüzeysel piyasa sularından kurtarıp daha derinlere ve akademik ortama çekebilmek için Türkçe kaynaklar -normal vatandaşın erişebileceği bir tür olarak- çok önemli. Zira kolay-zor ayrımı ülkemizde bilmek ve bilmemek için takma ad olarak kullanılır durumda. Bunun en büyük nedenide İngilizce yetersizliği. Neyse kısa keselim.

"Algoritmanın Temelleri" ve "Kombinator Algoritmalar" başlıkları altında iki ana bölümden (kitaptan) oluşan kitap içeriği alt başlıklarıyla şu şekilde:

  1. TEMELLER: ALGORİTMALAR = PROGRAMLAMA + MATEMATİK

  2. Temeller
  3. Kümeleme Algoritmaları
  4. Sayı Teorisi ve Sayılarla İlgili Algoritmalar
  5. Altın Kesit ve Fibonacci Sayıları
  6. Graf Teorisi ve Graflarla İlgili Algoritmalar
  7. Sıralama Algoritmaları
  8. Matematiksel Uygulamalar

  9. KOMBINATOR ALGORİTMALAR

  10. Labirentlerle İlgili Algoritmalar
  11. Geometrik Algoritmalar
  12. Paketleme Problemleri
  13. Aralık Sorgulaması ve kD-Ağaçlar
  14. Parçalanma Problemleri
  15. Boole Cebriyle İlgili Algoritmik Problemler
  16. Problem Analizi
  17. Kombinator Algoritmalar
  18. Optimizasyon Algoritmaları
  19. Oyunlar ve Oyunlarda Arama Algoritmaları

Kitap: Algoritmalar: teoriden uygulamalara
Basım: 2009, ikinci baskı, 824s

*-tamamen piyasa adamı- olmayan, üretken, çalışkan, bilgisayarlara ve bilgisayar bilimine meraklı insanlar kastedilmiştir.

Görüşler

0
y0rk
aldım gitti :) kitap yurdundan aldım kargoyla 50 TL. tavsiye için teşekkürler.
0
ZZombie
Alınacaklar listeme ekliyorum.
Bu türde güzel çalışmaları görmek son derece sevindirici.

Umarım devamları da gelir.
0
gkhnfnd
Yapay Zeka isimli kitabıda gerçekten çok güzel.
0
Volkan
Yıllardır temel başvuru kaynağım Sedgewick'in Algorithms'inden sonra, buradaki tanıtıma ve içeriğinin güncelliğine güvenerek almaya karar verdim. "Kitap olsun da ne olursa olsun" diyerek yazılmadığı belli. Bilgilendiren arkadaşa teşekkürler.
0
Tarık
Kitap, üniversite öğrencilerine yönelik hazırlanmış gibi hissettirmesinin dışında bence herkesin sahip olması gereken bir kitap. yazarla da bağlantım yok :)

Bir zamanlar gerçekten ilkel bir kitabın -glut ile programlama- tanıtımının neredeyse "allah rızası için" yapıldığını hatırladığımdan, bu kitap için fiyat konusunda tereddüt edenleri anlayamıyorum. Türkçe olarak eşdeğer bir başka kaynak varsa söylemeyen alçaktır :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

E-Kare Dergisi Yayın Hayatına Başladı

anonim

Elektrik ve Elektronik üzerine yayınlanan ücretsiz e-kare dergi yayın hayatına başladı. Amacı 7den 77ye tüm elektrik ve elektronik severlere ücretsiz bir edergi hizmeti sunmak.

Dergiyi bilgisayarınıza indirmek için www.teknikev.net adresini kullanabilirsiniz.

`How to Become A Hacker´ Türkçe Çevirisi

Challenger

Ülkemizde ve dünyada, hackerlar; bilgisayar sistemlerine giren, bilgi çalan, sistemleri bozmak için saldırılar düzenleyen kötü niyetli kişiler olarak bilinmekte. Hackerlık konusunda birçok yazı yazılıp çizilmekte ve hackerların ne kadar büyük bir tehlike olduğu anlatılmakta. Oysa hackerlar, sanıldığı gibi bir şeyler bozmaktan ziyade problem çözmek, yeni bir şeyler icad etmek gibi yararlı işlerle uğraşan insanlardır. Üstelik hackerlığın 1960´lı yıllara dayanan bir geçmişi ve bu süreç içerisinde gelişen bir kültürü vardır.

Bir Programcının Kitaplığı Nasıl Olmalı?

Ragnor

/.'ta gezerken rastladığım bir haber var. Açıkcası /.'tan haber taşımak istemiyorum ama bu ilgi çekici. Bir Programcı kitaplığındaki kitapları sergilediği bir liste yapmış. Kitaplığın görüntüsü cidden baştan çıkarıcı :).

LIDS ile izinsiz girişlerin tespiti

FZ

LIDS (Linux Intrusion Detection System), sistemdeki önemli dosyaları koruyan ve tanımlanan kurallar çerçevesinde süreçleri(process) izleyen bir uygulamadır. Kendisine bir kural tanımlanır ve o kurala göre dosya/dizinleri korur. Örneğin, kendisine eklenen kurallara göre belirlenen süreçler kullanıcıların gözünden saklanabilir. Böylece ps komutunun sonucunda bu süreç, gözlerden saklandığı için ortaya çıkmayacaktır. LIDS bu tür işlemleri yapabilmesi için yazılımla birlikte sunulan kernel yama dosyasını kernele(çekirdek) yamamak gerekmektedir. Kural tanımlama(ekleme/çıkarma) işlemi yazılımın lidstools isimli araçları ile yapılabilmektedir.

Tacettin Karadeniz´in makalesinin devamına ileriseviye.org sitesinden erişebilirsiniz.

Gutenberg Projesi Artık Sesli

melitical

1971 'den beri devam eden Gutenberg Projesi dahilinde artık sesli kitaplar da var. Farklı dillerde sesli kitaplar ücretsiz olarak dinlenebilecek.