4 Temmuz, Özgürlük ve Bir Bilim Adamının Bireysel İtaatsizliği

0
FZ
Bugün 4 Temmuz, Amerika Birleşik Devletleri'nin Bağımsızlık Günü. Bu önemli günde pek çok ABD'liye 2 yıl önce iki bilimadamı arasındaki önemli bir mektuplaşmanın adresi gidiyor.

Taraflardan biri: Prof. Dr. Daniel J. Amit. Diğeri ise saygın bir bilimsel dergi olan Physical Review adına Prof. Dr. Martin Blume.

Konu: Dr. Amit'in Physical Review ya da herhangi bir ABD kurumu (bilimsel ya da başka türlü) ile işbirliği yapmayı reddetmesi ve bunun sorumlusu olarak ABD'nin, sahip olduğu gücü kötüye kullanan en büyük ve zarar verici ülke oluşunu göstermesi. Dr. Blume her ne kadar mektuplarında bilimin uluslararası, tarafsız ve politikaya mesafeli bir kurum olması belirtse de Dr. Amit, bilimin modern dünyada tarafsız kalamayacağını, 1939'da bilimin ne kadar tarafsız olabileceğinin herkes tarafından görüldüğünü belirtiyor, gelecekte torunlarına hesap verebilmek için bireysel olarak bu kararı aldığını, bireysel olarak pek bir gücü olmasa da bu bireysel itaatsizliğinin önemli olduğunu vurguluyor.

Görüşler

0
yilmaz
bilimin taraflı olması pekde mümkün değil. ama abd tüm kaliteli bilim adamlarını toplarsa doğal olarak taraf olmuş oluyor. hem dünyayı bilim değil para+politika yönetiyor. Irakda kimyasal silah yok dedilerde ne olmuş. sonuçta bilimsel bir gerçekti. Bence Dr. Amit biraz ütopik yaklaşmış olaya.
0
FZ
bilimin taraflı olması pekde mümkün değil.


"Kavramlar" taraflı olmaz bu doğru. İnsanlar taraf tutar. Bilimadamları insan değil mi? Tercihleri olamaz mı? Bilgi üretme konusunda inisiyatiflerini kendi prensipleri doğrultusunda kullanamazlar mı?

hem dünyayı bilim değil para+politika yönetiyor.


Söz konusu mektuplarla yukarıdaki lafın ne ilgisi var?

Irakda kimyasal silah yok dedilerde ne olmuş.


Nasıl yani?


sonuçta bilimsel bir gerçekti.


Bilimsel gerçek olan ne? Irak'ta iddia edilen silahların aslında var olmamaları mı? Bu durumda "ne olmuş" mu diyorsunuz? Sizce, ne oldu? Ya da ne olur?


Bence Dr. Amit biraz ütopik yaklaşmış olaya.


Evet, "hayatın gerçeklerinden" habersiz, naif, zavallı bir romantik gibi değil mi?
0
loker
Bence Dr. Amit biraz ütopik yaklaşmış olaya.

Ne zaman kararlı ve anlamlı bir duruş görsem, ardından birilerinin bunu ütopik bulduğunu da görüyorum...

Peki gerçekçi nedir arkadaşım? Yani 'hayatın gerçekleri' dediğimiz dokunulmaz ve kendinden mülhem kavram hangi şartlar ve oyuncular tarafından belirlenir ve değişir? Bunun tanımını yapabiliyor, belirli referanslar üzerinden bu konuda insanlara ortak, anlaşılabilir bir zemin çizebiliyor muyuz ki bazı tavırlar ütopik?

Bu benim virüslerden sıkılan arkadaşlarıma GNU/Linux kullanmaları önerime verilen cevaplara benziyor... 'Linux daha benim kullanabileceğim kadar hazır değil...' Linux zaten bir hazırlık süreci değil, sana asla hazır olmayacak, sen ona, o özgürlüğe hazırsındır ya da değilsindir diye cevap veriyorum amma, anlayana sivrisinek saz, anlamayana BSA, virüsler, backdoorlar, spywareler, wormlar, mavi ekranlar, fikri mülkiyet az...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Çağrı: Kodla.net

Onur_Yerlikaya

Türkiyede programlama dillerine ait bir çok oluşumun yer aldığı noktada bir düzensizlik ve bir düzen olması gerektiğini farkederek kar amacı gütmeyen kodla.net adında bir projeye başladık. Bu proje içerisinde PHP, Python, Ruby, .NET ve benzeri dillerdeki geliştiricileri, programcıları gerek yazar olarak gerek kodla.net'in geliştirilmesi için davet ediyoruz.
Projenin amacı programcıları ve geliştiricilerin bulunduğu sıcak bir ortam oluşturmak.

Projenin geliştirilmesi konusunda düşünceleriniz ve katılımlarınız için : onur@php.net ve ismail@codesigndev.com adreslerini kullanabilirsiniz.

GnuPG Yeni Logo Yarışması!

BatoR

8 yıllık logolarından sıkıldıklarını dile getiren GnuPG, bir logo yarışması düzenlemiş. Yarışma süresi 31 Ekim' e kadar. Elde edilen bağışların %50'sini ödemeyi taahüt ediyorlar. Bu arada sonsor olmak isterseniz de Paypal aracılığı ile ödeme yapabiliyorsunuz. Sponsorların listesi 1. gelen logo belli olduktan sonra yayımlanacakmış. E hadi ne duruyorsunuz, davranın :)

Avrupa'nın En Büyük Teknokenti İstanbul'a Talip

anonim

Son günlerde bilişim alanında yükselen değer olarak gündeme oturan Türkiye, şimdi de Fransa'nın Nice kenti yakınlarındaki Sophia Antipolis (Bilge Şehir) Teknokenti'den İstanbul'da bir teknokent kurma teklifi aldı.

Yahoo! mail, pop3 ve mail forwarding servisini paralı yapıyor.

conan

24 Nisan'dan itibaren yahoo mail pop3 ve forwarding servislerini paralı yapacak. İstenilen bir yıllık ücret ise 29.99$ Eger su anda başvurursak ilk sene için 19.99$ ödeyerek %33 kar edebilirmişiz. Ne güzel degil mi!\r\r

2005 DARPA Robot Araç Yarışı

gunebakan

Amerika Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri bölümünün açmış olduğu yarışmanın ana koşulu robot araçların dışarıdan herhangi bir komut almadan 132.2 millik yarışı bitirebilmeleri idi. Araçların amacı GPS gibi araçları kullanarak, edindiği görsel ve diğer verilerden faydalanmak, kendi karar sistemleri ile doğal ve yarışma için konulmuş bazı insan yapımı engelleri geçerek yarışmayı ilk olarak tamamlamaktı. Yarışmanın amacı ise ileride Amerika'nın savaş sanayinde kullanabileceği insansız araçları geliştirme yönünde ilerleme kaydetmekti.