Bu bir asal sayı rekoru mu?

https://twitter.com/

5
murat

Görüşler

1
auselen

Wikipedia ya gore simdilik bilinen: 22,338,618 haneli. Tweet'de "112 Milyon 586 Bin 618" dendigine gore bir 5 kat fazlasi.

Alayci gorunmeden biraz zor demesi zor ama. bakalim...

1
murat

Evet bu neredeyse 5 katı, literature geçmesi için gerekli ortamlara bilgilendirme yapılacağını falan da söylemişler. Herhalde tekrar hesaplanıp doğruluğunun test edilmesi de gerekecektir.

3
shibby

Bu arada 112 milyon, rakamlarının 5 katı. Bilinen en büyük asal sayının yaklaşık kaç katı onu bilmiyoruz :)

2
aliservetdonmez

Güzel tarafı da o ya zaten — hiçbir katı!

1
shibby

Dogal sayilar uzayinda hicbir kati. Benim sordugum "yaklasik" kac kati. Yani bir reel sayi ile yine yaklasik olarak, kac kati oldugu ifade edilebilir.

1
butch

26 aralık 2017 tarihli bir başka keşif. 23,249,425 basamaklı.

1
murat

Eğer doğrulanırsa arkadaş daha büyüğünü bulmuş gibi görünüyor.

1
tongucyumruk

biz

?

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Matematik Dünyası - Yeni Sayı Çıktı - 2005/I

FZ

14. yılının 1. sayısı ile tekrar okurları ile buluşan Matematik Dünyası dergisi yine dolu dolu.

Bu sayının kapak konuları: Kaos, Kadın Matematikçiler ve Sayma

Detaylı içerik ise buradan öğrenilebilir.

Matematik dosyası kapandı, artık NetMatematik var!

euler

Eski adıyla Matematik Dosyası, yeni adı ve tasarımıyla NetMatematik kısa bir aradan sonra bir süre önce tekrar yayına girdi.

Matematik ve matematiğin tarihi, matematikçiler hakkında bilgi edinebilir, matematiğin çeşitli alanlarında özgün makalelere ulaşabilir, gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Matematiğe gönül vermiş insanları aramızda görmekten memnun olacağımızı belirtmekte fayda görüyorum.

Var mısın Yok musun!

sefalet

Halkımızın giderek zenginleşmesi ile birlikte televizyondaki yarışmalar da değişmeye başladı. Eskiden mutfak robotu veya yüz bakım seti için saatlerce telefonda bekleyen ve sunucuya binbir dil döken halkımız, artık milyarlar kazanınca bile mutsuz olur oldu. Umuyoruz ki, halkımızı sosyal ve ekonomik anlamda bu medeniyet seviyesine yükseltmekten sorumlu herkes müstahakkını alsın.

Kısa sosyal çözümlemeden sonra gelelim işin matematik ile olan ilişkisine.

The Simpsons ve Fermat Teoremi (Yanlış Mı?)

FZ

cember.net'in bilişim forumunda gördüğüm ve Volkan Özçelik tarafından yazılmış eğlenceli bir mesajı (ufak tefek editöryel müdahale ile) paylaşmadan duramadım: Fermat'nın son teoremine göre a^n + b^n = c^n eşitliği 2den büyük hiçbir tamsayı için doğru değildir. Bu teoremin doğruluğu çok yakın bir geçmişte ispatlandı. Yani yıllarca matematikçilere karın ağrıları çektiren bir teorem bu. Ancak

1782^12 + 1841^12 = 1922^12

ediyor (en azından Homer Simpson öyle düşünüyor!)

1.000.000 € Parayı Reddeden Matematikçi: Perelman

FZ

Koray Bostancı'nın yazısıdan:

Rus matematikçi Grigori Perelman, milenyumun ödüllü problemleri olarak anılan 7 problemden biri olan Poincare önermesine çözüm buldu. Çözüm büyük yankı uyandırdı, çünkü problem 100 yıllık bir problemdi. Bu çözüm ile matematik alanında Nobel ödülüne denk olduğu söylenen Fields madalyasını almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak Perelman, önce St.Petersbourg Steklov Enstitüsü’ndeki görevinden istifa etti, sonra ödülü almayacağını, böyle bir ödülün anlamsız olduğunu açıkladı. Akabinde de Clay Matematik Enstitüsü‘ nün problemi çözene vermeyi taahhüt ettiği 1 milyon euro’yu almayacağını açıkladı..