upux

upux


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Java Neden İyidir ? ( 32)

Benim kastettiğim olay tam olarak bu değildi, tabi ki kaynaklar iyi kullanılmalı.

Benim demek istediğim, C ile Java arasındaki 8 katlık hız farkı (söylentilere göre) donanım fiyatlarının düşmesi ve kalitenin artması sebebiyle hissedilemeyecek boyutları indirgenmesi.

Bir yazılımda dikkat edilmesi gereken en büyük hususlardan bir taneside algoritma, yazılım ve donanımdır yanında maliyettir
Zaten Java'nın C gibi dillere nazaran tercih edilmesindeki sebeblerden bir tanesi de maliyetleri (hızlı proje bitimden dolayı) inanılmaz derece düşürmedir.

Bende Python'u merak ettim, dökümanlarını incelemeye başlayacağım. Tşk

Java Neden İyidir ? ( 32)

Hata Symantec'de demek biraz kolaya kaçmak bence

Sizin yazmış olduğunuz üzere Symantec firmasının yazdığı uygulamada değişik JVM ler'e ihtiyac duyulması çok kritik bir hata olmamakla (hata bile denemez) beraber tamamen firmanın sorumluluğunda olan bir durum. Bunun kolaya kaçmak ile bir alakası yok, bende işin içerisinde olan biri olarak durum çok açık

Ayrica firmanın büyüklüğü ile yazdığı programların kalitesi gibi bir durum karşılaştırılsa Microsoft 'un yazmış olduğu tüm kodlara güvenmemiz gerekmez mi ? Ne de olsa gelmiş geçmiş en değerli/zengin şirket o.


Python teknolojisi hakkinda bir bilgim yok ama sourceforge.net den baktigim kadariylar yavas yavas saglam adimlarla ilerliyor ama Java teknolojisinin sahip olduğu ivmenin çok uzağında.

...ama ne son kullanıcı seviyesinde, ne şirketsel bazda adam gibi çalışan, az kaynak tüketen bir şey daha göremedik. Aman nolur Eclipse demeyin bana...

Valla bu cümleniz çok iddeali, adam gibi bisey gormek icin vaktiniz olursa sizi bizim şirkete davet etmek isterim.
Kaynak dediginiz sey RAM mi ? Donanım fiyatlarının düşüşe geçtiği bir zamanda (-ki uzun zamandır böyle), bu şekilde ki bir yaklaşımı çok benimsemiyorum.


Java Neden İyidir ? ( 32)

GC 'yi ancak tetikleyebiliyorsunuz, bunun haricinde bir kontrol yok. Yanliz büyük sunucuların üzerinde çalışan Java uygumaları için değişik parametrik ifadeler ile GC ve/veya hafıza kullanımı gibi olayları optimize etminiz mümkün.
or :
> java -server IcqSunucu
gibi

veya bellegi en optimum bir şekilde kullanmak için
> java -server -XX Aggresive IcqSunucu
seçenekleri mevcut ve gayette güzel sonuç veriyorlar.

Java Neden İyidir ? ( 32)

Java'nın kendi içerisindeki tüm kütüphanalerin kaynak kodları açıktır.

Özgür yazılım olmamasından kasıt edilen JVM 'ın kodlarının kapalı olmasına değiniliyor. Bunun sebeplerinden en önemlisini size şu şekilde açıklayabilirim;
JVM'in kodunun açık olmamasındaki sebep Java comminity Process' de ( http://www.jcp.org [www.jcp.org]) tartışma ve demokratik bir ortamda yapılan oylama/çalışmalar sonucu ortaya çıkan belirtimlere (specification) bağlılığı sağlamaktır. Eğer JVM açık kaynaklı olsa, Sun 'ın veya IBM 'in belirtimlere bağlı kalarak ortaya cıkarttığı JVM, kolaylıkla değiştirilir ve bu belirtimlere sadık kalınma süreci sona erebilir.
Fakat bunun yanında belirtimlere sadık kalınarak yazılmış bir JVM kodlarınıda incelemeniz de mümkün, bu projeye http://www.kaffe.org/ [www.kaffe.org]

Sun microsoytems'in açık kaynak dünyasına vermiş olduğu en büyük destek projelerini ise http://jakarta.apache.org [jakarta.apache.org]

sitesinde inceleyebilirsiniz.

Valla su götürür mü, getirir mi bilemem ama öncelikle aşağıdaki sayfayı bir ziyeret etmenizi öneririm

http://www.cs.berkeley.edu/%7Eflab/languages.html [www.cs.berkeley.edu]

Sourceforge.net de ki projelerin hangi dillerde yazıldıklarına ait bilgiler. Sizde en güncel bilgilere bu adresten ulaşabilirsiniz http://sourceforge.net/softwaremap/trove_list.php?form_cat=160

ben buraya sadece ilk 9 gösteriyorum.
C++ 13641
C 13548
Java 12243
PHP 9162
Perl 5577
Python 3296
Visual Basic 1863
JavaScript 1770
C# 1524

şunuda belirtmek isterim ki 3 ay evveline gore kıyaslanırsa Java 'nın ivmesi diğer dillere nazaran daha fazladır diyebilirim.

rasyonellik çercevesinde olayları incelersek, Java teknolojileri epey bir tercih edildiğini görüyoruz, acaba bunun sebebi Java'nın yavaş olması olabilir mi :)

Java Neden İyidir ? ( 32)

Ben Java teknolojileri ile uğraştığım için belirtilen sorulara cevap yazak istiyorum.

Sırasıyla gidersek;

Özür dilerim ama, Java kendi arkasını toplayabiliyor mu bir de .NET ile mücadele edecek ? Her geçen sürümünde biraz daha hantallaşmakta, biraz daha problemli olmakta. Platform bağımsız diye yıllardır yalan yere reklamı yapılan java, bırakın platformu, ciddi kullanımda olduğu yerlerde alt-version bile bağımsız değil. Program Java 1.4.2 istiyor, programın konsolu ise 1.3.1 istiyor diye bela olan ticari programlar var ortada (bkz. Symantec)

Java'nın kendi arkadasını toplamaktan kasıtedilen nedir ? Bunun yanında Java, .NET ile mücadele etmiyor; .NET, Java ile mücadele ediyor. Bu ayrımı gözden kaçırmıyalım lütfen.

Java teknoloji ile uzun yıllardır proje geliştiren biri olarak sürümlerinin hantallaşması cümlesini kabul edemem. Java'nın yeni çıkan her sürümünde performans sorun olmamıştır. Java 'nın şu anda için sağlam sürümü 1.4.2 'dir ve çok yakında Java 1.5 çıkacaktır (beta versiyonu java.sun.com [java.sun.com] adresinden indirilebilir).

Java geri doğru uyumluluğu en çok olan teknolojiler arasındasdır, arkadaşımızın bahsettiği durumda ise hata Java da değil Symantec'dir.

Dahası benim makinamda kıytırık bir browser apleti çalıştırmam için 13MB J2RE indirmem gerekirken ve en basit işlerde bile Celeron seviyesi bir makina hıçkıra hıçkıra çalışırken, bir gıdım hafızası ve cpusu olan telefonlar vs. nasıl tamamen java olacak onu da ayrıca merak ediyorum.

JRE (Java Runtime environment) 1.3 boyutu 8 MB'dir. JRE 1.4.2 ise 13 MB'dir bunun sebebi ise Java 1.4 ile beraber gelen Loglama, XML API , vb .. API lerden kaynaklanmaktadır. Zaten Applet leri çalıştırabilmek için JRE 1.3 yeterde artar ama JRE 1.4 kullasanız bile hala 13 mb

Bizde bankalara Java teknolojisini kullanarak büyük projeler yazıyoruz ama hiç birinde sunucunun hıçkırdığını işitmedik. Daha önceden de değidim gibi yazılan kodun günahı Java ya atılamaz.


Java ile cep telefonlarına nasıl program yazılır ki ? Şöyle ki : Bu sorunun cevabını vermeden önce Java 'nın ilk çıkış amacının ufak araç gereçleri programalak için olduğunu lütfen unutmayalım. Biraz teknik konuşursak, Cep telefonlarına Java teknolojisi ile uygulama yazmak istersek J2ME (Micro Edition) http://java.sun.com/j2me/index.jsp [java.sun.com] kullamamız gerekli. J2ME'nin içerisinde standart Java 'nın içerisinde olan çoğu API yoktur ayrıca JVM (Java Virtual Machine) yerine KVM (Kilobyte Virtual machine ) vardır. Bütün büyük telefon üreticileri Java teknolojilerine tam destek vermektedir. Şahsen ben T610 ericsson cep telefonunla, Java ile yazılmış bir çok oyunu zevkle oynuyorum.

Taşınabilirlik (portable)

Java'nın savunduğu en önemli özelliklerden birisi bu kaldi ki Java bu sayede populer oldu, slogani bile var "Bir kere yaz her yerde çalışır". Yazılmış olan yanlış kodların/projelerin sonuçlarını Java teknolojilerinin üzerine yıkmak, vicdanın kabul edebileceği bişey değildir.

GUI meselesi
GUI (Graphical User Interface) Java 'da çok geniş, derin ve güçlüdür. Türkiye'mizde ise bundan 5 sene öncesinden kalmış fikirler hala hüküm sürmektedir şöyle ki : Java'da GUI yazılmaz, Java yavaştır gibi. Biraz antenleri açık tutmak ve kendimizi güncellemiz gerektiğini düşünüyorum çünkü elin çinlisi Java ile ofis uygulamaları yazıyor (word, excel gibi) bkz : http://www.evermoresw.com/weben/index.jsp [www.evermoresw.com] ürünün ismi EIOffice


Java 'ya yatırım
Java'ya bir pazarlama politikası uygulanarak herkesin kafasına sokulup sonrada yatırım yapıldığını mı zannediyorsunuz ?

Sun microsystem'in ortaya çıkarttığı bişeydir ama Java dan para kazanmıyor, en son çıkarttıkları Java desktop, Java enterprise system gibi ürünleri hariç (akillari yeni başlarına geldi). Birde kendi reklamlarını yapıyorlar haklı olarak.

Başımdan geçen bir olayı anlatayım, bu .NET Türkiye de çok reklamı yapıdığı için bende gittim Sun ile görüştüm ve üniversitelerde Java teknolojilerinin tanımını yapmak istediğimi söyledim. Aldığım cevap beni çok şaşırtmıştı, söyle dendi : Java Sun 'ın malı değil, halkın malı bu yüzden Java tanıtımı için cebimizden para verip tanıtım yapamayız , dendi.

Java getirmiş olduğu sistem sayesinde gelişmektedir. Java 1.5 'in içerisinde konacak olan yenilikler üyeler tarafından oylanarak belirlenir. Bunun gibi bir sistem başka teknolojide var mi bilmiyorum , bkz : www.jcp.org [www.jcp.org]

Ama oysaki Linux sistemlerinde Linus Torvalds bir kapı koruyuculuğu söz konusudur. Sun Microsystems bu rölünü çoktan yok etmiştir.

Kısacası Java ye yatırım yapılıyorsa bu izlenen doğru politikalar ve doğru mühendisliğin bir sonucudur, yoksa yukarıdan zembil ile inme durumu söz konusu değildir.

Java babamızın malı değil
Sonuçta Java yı savunmamın sebebi , onu çok sevdiğimdinden veya Sun yalakalığı ile bir alakası yok. Nesneye yönelik felsefeyi kendi içerisinde uygulayan en iyi dillerden bir tanesi (bu konuda garanti verebilirim) , Geniş kutaphane destegi, geri doğru uyumluluğu ve daha sayamadığım bir çok özelliği ile Java teknolojileri Turkiye 'nin gelişiminde önemli rol oynabilir.
Amacımız paramızın yurt dışına çıkmasını engellemek olmalıdır.