Özgür Yazılım Nedir? Herkesin anlayacağı dilden bir açıklama.

0
anonim
Türkiye'deki her seviyeden bilgisayar kullanıcısını özgür yazılım ve yazılımı etkileyen diğer akımlar ve getirdikleri hakkında bilinçlendirmeyi ve eğitmeyi amaçlayan OzgurYazılım.org sitesine özgür yazılımın ne olduğunu, neden önemli olduğunu herkesin anlayabileceği bir dilde anlatan yeni bir yazı eklendi.

Bu yazı ileride gelecek benzer konulu yazıların ilk bölümünü oluşturuyor. Bilişim, Bilgisayar, Yazılım ve Özgür Yazılım başlıklı ve daha çok bu kavramlarla ilgili çok bilgisi olmayan insanlarımızı hedefleyen bu yazıyı lütfen çevrenizdekilerle paylaşınız.

Oktay Altunergil
gnu

İlgili Yazılar

Bu Bilgiyi Barkodlasak da mı Saklasak, Barkodlamasak da mı Saklasak?

barbaros

Arkadaşlarınızla gezerken bir pastaneye uğradınız. Yediğiniz pasta o kadar lezizdi ki, aşçıdan tarifini isteme gafletinde bulundunuz. O da haklı olarak bu işten para kazandığını, tarifi size verirse aç kalacağını söyledi. Damak zevkinize bir yenilik daha katacaktınız, ama olmadı.

Günümüzde bilginin en büyük dağılım kanallarından biri, şüphesiz internet. İnternet ile bir şekilde ilişkisi olan herkes, reklam amacıyla ücretsiz sağlanan e-posta adresleri, ücretsiz web alanları gibi birkaç istisna alan dışında bir çok hizmetin, bilgisayarda kişisel ya da ticari kullanım amacıyla edinilen programların, fotoğraf ve haber arşivi gibi "aslî" bilgi kaynaklarının ücrete tabî olduğunu bilmektedir. Okumakta olduğunuz yazı, bu örnekler arasında yer alan "ücret karşılığı kullanılan program"ı kendisine konu edindi. İnternet üzerinde, her ay çıkan bilgisayar dergilerinin cd eklerinde, çeşitli kitapların yanında verilen cdlerde bir çok program bulunmakta, ancak bu programların yaklaşık %95'i, aslında belli bir ücret karşılığı satılmakta olup, bu ücret ödenip programın kaydı yapılana kadar belirli sayıda, belirli gün kısıtlamasıyla, belirli fonksiyonların devre dışı kalması zorunluluğuyla kullanılabilme gibi kısıtlamalarla dağıtılan reklam sürümleridir.

Yazılım Geliştiricilerinin Yeni Buluşma Noktası

anonim

Yazılım geliştiricilerine yeni bir ortam daha eklendi.
Bilgi yayılımına, paylaşımına dayalı, dil gelistiricilerine, linux tutkunlarına ve açık kaynak kod düşkünlerine, açık hesap.
irc.webliyacelebi.com
Sevgi saygı ve Linux :)

Metalabs + GNU.org tek bir DVDde !

sundance

8.3 milyar byte, açık haliyle 23 Gb program arşivi. Hepsi Linux, hepsi GPL. Böyle bir arşiviniz olsun ister misiniz ? www.yggdrasil.com size bu imkanı sağlıyor. Metalabs ve GNU.org'un yansılarını alıp tek bir DVD'e basıyorlar. Bence böyle bir kolleksiyon kaçmaz.

Tek Gerçek Özgür GNU/Linux Dağıtımı Hangisidir?

coskung

'the only free GNU/Linux distro I know of' diyor Richard Stallman Arjantin temelli Ututo-e için.

Stallman'in bir Arjantin ziyareti sırasında gördüğü, Distrowatch sitesinde Free Software Foundation (FSF)tarafından onaylanan tek gerçek özgür GNU/Linux dağıtımı olarak tanımlanan dağıtım Ututo-e adlı dağıtımmış.
Özgür yazılımın tanımına tam olarak uyduğu belirtilen dağıtıma FSF'nin ftp sitesinden de erişilebiliyor.
Bir dezavantaj olarak ingilizce desteğinin yeterli olmadığı belirtilmiş.

Haberin tamamı burada.

Hindistan Linux Konusundaki Ciddiyetini Gösterdi

FZ

Açık kaynak kodlu işletim sisteminin Hint sürümü yolda.

Hindistan hükümeti Linux işletim sistemine verdiği desteği artırma kararı aldı.

BT (Bilgi Teknolojileri) Bakanlığı aralarında Hewlett Packard, IBM ve Sun Microsystems'in de bulunduğu şirketlerle ve yerel yönetimlerle görüştü.

Asya BT haber sitesi The Economic Times'daki habere göre GNU/Linux'un güvenli, etkili ve düşük maliyetli olduğu konusunda konsensüse varıldı.

Toplantıdaki gruplardan biri Linux'un Hint versiyonu olan Indix'i Red Hat'in de desteği ile geliştirmiş durumda.

Hindistan yönetimi bunlara ek olarak devlet dairelerindeki Linux dönüşümü için kendisine yardımcı olarak endüstriyel ve akademik kurumların oluşması çalışmalarına da hız vermeye başladı.