Debian; keyif mi, bela mı ?

0
sundance
Şimdiye kadar yaklaşık 20 Unix varyantı kullanmış birisi olarak, son kullandığım dağıtım hakkında bir şeyler yazmasam rahat edemezdim :) FM`de m1a2'nin Debian Kurulumu 1 ve 2 yazılarından sonra birilerinin de yorum babında bir yazı yazması şarttı.
Yaklaşık üç haftadır, Debian kullanıyorum...
Bundan önce bir buçuk yıldır filan VectorLinux kullanıyordum. VectorLinux kuruyoruz makalelerinde de anlatıldığı gibi, küçük, gereken hiçbir işten geri kalmayan, kolay kurulumlu bir dağıtım Vectorlinux. Size başlangıç için oldukça büyük kolaylık sağlıyor ve üstünden siz devam edebiliyorsunuz, istediğiniz eklemeleri yaparak.

Açıkçası her zaman daha kontrol edilebilir dağıtımlar ilgimi çekmiştir. Bu sebeple de her zaman gözdem Slackware olmuştur, RedHat ya da Mandrake ile karşılaştırıldığında. Zira ne işe bile yaradığını bilmediğim yüzlerce paketin sisteme doldurulması sonra da minimum Windows partisyonunun büyüklüğünde bir alana ihtiyaç duyulması beni gerçekten `ama linux bu değil ki !` hezeyanlarıyla karşı karşıya bırakıyordu.

Tabi zamanla Mandrake ve RedHat de rafine bir hale geldiler, nispeten daha kolay kontrol edilebilir bir halde sırf sunucu hizmetleri vermek için vs. kurulabilir oldular. Ama nedense bir şeyler beni hep uzun süre bu dağıtımları kullanmaktan uzak tuttu.

Bu anlamda piyasada uzun süreden beri duyduğum, bir türlü denemeye fırsat/istek bulamadığım Debian yeni sürümünü çıkartınca bütün bu güçler dengesi bir anda sarsıldı. Hemen Debian 3 Woody`i (bu arada Debian`ın isimlendirme sistemini hiiiiiiiiç sevmediğimi belirtmek isterim (Toy Story filminin kahramanları)) indirip, üstat m1a2`nin makalesi eşliğinde kurmaya başladım.

Öncelikle Debian kurulumu oldukça sorunsuz. Öyle next next diye geçen bir kurulum değil, bilgisayarınızı biraz daha tanımanızı gerektiriyor, ama zaten FM`de bilgisayarını yeterince tanımayan da çok fazla kişi yoktur herhalde ;).

Öte yandan kurulum için sunulan seçenekler güzel, HTTP veya FTP sunucusu olan, network üzerindeki bir makinadan da cd rom olmadan rahatlıkla kurulum yapabiliyorsunuz.

Kurulum sırasında her türlü detayı seçebilmek için elinizde gerekli aletler var. Dselect ile istemediğiniz kadar detaylı paketler seçebiliyorsunuz.

Kurulum tamamlandıktan sonra, makinayı ilk açtığınızda klasik bir GNU/Linux logini ile karşı karşıyasınız. İşte bu andan itibaren Debian`ın en önemli bileşeni APT ile karşılaşıyorsunuz.

Apt`yi anlatmadan önce Debian`ın ne kadar kökenlere bağlı bir dağıtım olduğunu biraz anlatmakta fayda var. Zira Debian`ın en büyük gücü buradan geliyor.

Herşeyden önce defalarca ve uzun bir süre denenmemiş hiçbir program Debian Stable`a giremiyor. Bu tutarlılık ve güvenilirlik açısından Debian`ı oldukça eşsiz kılan bir özellik, birçokları programların eski versionlarını görüp bozulsalar da :).

Öte yandan Debian paketleri i386 için hazırlanıyorlar. Yani aynı paketleri olduğu gibi 386 bilgisayarınızda da kullanabilirsiniz. Bu birçoklarınıza performans kaybı gibi gelse de gerçekte çok ciddi bir performans kaybına yol açmamakla birlikte güvenilirlik ve kolay dağıtılabilirlik açısından birçok avantaj sağlıyor.

İşte bu temel ilkeler doğrultusunda apt ile hemen her türlü kurulum/yükseltim ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz. Bu noktada önemli bir detay var, o da eğer kablonet/dsl gibi bir hattınız varsa, Debian ile işleriniz inanılmaz kolaylaşıyor, apt'nin bütün avantajlarından yararlanabiliyorsunuz.

Debian`ın bir başka özelliği de standartlara bağlılığı. Bu sayede bütün konfigürasyonu, programlarla değiştiriyorsunuz. Bilen adamın elle değiştirmesine izin vermeyecek bir sistem değil bu (bkz. Mac Os X) fakat bir süre Debian kullandıktan sonra kurallarına göre oynamayı sevmeye başlıyorsunuz, çünkü kurallar sizin tarafınızda.

Toplamak gerekirse, yeni başlayanlar ve desktop kullanıcıları (bence) yine Vector üstünden devam etsinler. Fakat eðer bir altı ay filan Linux ile cebelleşmişliğiniz varsa, sağlam ve güvenilir bir sistemde ar-ge yapmayı düşünüyorsanız, Debian sizin için biçilmiş kaftan.

Not: Tabi unutmadan, Debian GNU/Linux konseptinin en büyük destekçisi. Bu küçük bir şey gibi gözükse de doğruyu yapan adamların arasında, yanlış tartışmaların yoğunluğu yüzünden birçok şeyin harcandığı dünyamızda, çok önemli bir detay. Unutmayın, aslında bütün Linux`lar GNU/Linux...
gnu

Görüşler

0
SHiBuMi
Debian ile ilgili bir şey daha, bütün uygulamalar dünyadaki yüzlerce (belki de binlerce sayılarını net bilmiyorum) debian paket yöneticisi tarafından analiz edilip öyle debian paketi haline getiriliyor, bu insanlar gerektiğini düşündükleri özelleştirmeleri bu uygulamalara ekleyip öyle debian paketi haline getiriyorlar. Sonuç olarak uygulamalar geliştiricisi + en az bir başka bağımsız geliştirici tarafından incelenip öyle sunulmuş oluyor. Ne kadar çok yazılım olduğu ve her gün ne kadar çok yazılımın eklendiği düşünülürse, hem eski yazılımları takip edip güncelleyen, hem de yeni yazılımları analiz edip yeni paketler hazırlayabilen böyle bir insan ağına her şey bir yana sırf bu nedenle saygı duymak lazım.

Konu dışı, sundance senin gönderdiğin yazılardaki türkçe karakterler benim RH-7.3 Mozilla 1.0.1'imde 8859-1 deki eşdeğerleri olarak gözüküyor, diğer yazılar (muhtemelen çoğunluğu Windowstan submit edilenler) ise sorunsuz, acaba sorun sende mi bende mi?
0
anonim
SHÝBuMi'nin bahsettiði Sundance'in Türkçe karakterlerini yamuk görme sorunu bende de var. Woody üstünden Mozilla 1.0.0'la baplanýyorum, hmm bakalým benim Türkçe karakterlerim düzgün görünecek mi. :p
0
larweda
Türkçe karakterler yazının orijinalinde bozuk olmuş, (Sundance, senin woody'de bir aksaklık olabilir belki!) Yazının orijinalini düzelttim.
0
anonim
Sevgili arkadaşlar, türkçeleme yazısı pişmek üzere, son kontrolleri yapıyorum, hafta ortasında düşer buralara...

P.S. Bu yorum Debian`da Mozilla`dan submit edilmiştir. Sundance ile türkçeleme konusunda bazı denemeler yapıyoruz, bu testler sırasında makinası eminim ki kevgir`e dönmüştür :) , bu yüzden submit problemi var. Son testleri yaptıktan sonra o sorunlar kalmayacak....

--
m1a2
0
anonim
Fakat kesme işretlerinde (') hala bir sorun var gibi :^)
Bu yorumda Slackware 8.1'de Mozilla 1.1'dan submit edildi :P
0
anonim
Senden önce ben söyleyeyim kesme işareti kullanmamanın nedeninin sitenin bu ufak noktalama işareti ile olan sorunu olduğunu fark ettim.
Hmm bakalım Mozilla 1.2 alpha nasılmış yeni indirdim..
0
anonim
aaaa, baslarim ama ben boyle ise. Bende gayet dogru gozukuyor bunlar + Larweda`nin duzellttikleri de ayn i gozukuyor. Nasil anliycam simdi ben bu Turkcelestirme nanesi dogru calisiyor mu calismiyor mu ? :)) I guess all our bases belong to borg
0
anonim
Eski bir Türkçeleştirme paketi yüklemiş olmayasın ? bu işlerden anlamam ama ý'ü ı olarak görmen için fontun ilkel bir biçimde Türkçeleştirilmiş (yani elle yamanmış, kludge anlamında) olması gerektiğini naçizane tahmin etmekteyim.. (Tabi ki pür spekülasyondan ibaret). Hele bir de Xmodmap kullanıyorsan hala aha tamam bu işte. Öte yanhdan Xfree 4.2 ile gelen türkçe klavye tanımının yanlış olduğunu da eklemeliyim. ` olması gerektiği tuştan çıkmıyor (hatta bildiğim başka hiçbirinden) bu dosyayı elle modifiye ettim aynı hatadan muzdarip başkalarına gönderebilirim..
0
anonim
nasil yani simdi ben mozilla'nin input ve textarea box'larinda turkce karakter kullanabilecek miyim?
yada bu simdiye kadar mumkundu de benim mi haberim yokdu?
0
anonim
bende de takinti oldu galiba
her gordugum debian yazisina comment eklemeden gecemiyorum (rahatsiz olan varsa lutfen bildirsin haklidir, geregi dusunulur ,)

bende debian'i ilk basladigimda potato 2.2.r6 ile ise giristim ve apt'nin bana http/ftp ozelliklerinin sadece hizli baglantilar icin oldugu soylediler...
ama ister inanin ister inanmayin ben sistemimi tam olarak 24 kusur saatte woody'ye upgrade ettim apt ile. belki de bu kadar kisa surmesini nedeni sistemimde oyle cok agir programlar olamamasidir (orn kde, yada gnome gibi...)

ama su bir kesinki ben bile 56k baglanti ile apt mucizesini gorebildiysem herkes gorebilir...

saygilar

debian rockz, 'cause all your woody belong to us ,)
0
anonim
bunu sevdim :)
0
anonim
merhaba
genelde bulundugum mekanlardan birinde (irc.openprojects.net server'indaki #debian.tr kalanlinda) dun soyle bir soylesi gecti...

bu kanal neden bu kadar bos, sadece biz mi debian kullaniyoruz turkiye'de

bende bunun uzerine (ufaktan reklam maksatli) hazir konu acilmisken buraya bir not duseyim dedim
ilgilenenlerin dikkatine...

#debian.tr @ irc.openprojects.net

Xybernaut, tarzeau, knt
0
sundance
yettim gayrik :))
0
tarrega
Debian ile FM''i keşfetmeden önce tanıştım, (hala da tanışmaya çalışıyorum). Aslında Linux''a yeniyim, tavsiyeye uyup daha sade bir dağıtım ile başlayabilirdim ama iş inada bindi. Sağolsun bir arkadaşım bir süre önce bana 96 model olduğunu sandığım bir IBM RS6000 (powerPC) makine verdi. Üzerinde AIX vardı, pek hoşlaşmadım kendisinden, sonra eski NT4 CD''lerimi karıştırdım, PowerPC desteklediği aklımda kalmış, kurdum ve sorunsuz 30 dakika içinde çalışır vaziyetteydi. Ancak nostaljik geldi, zira Explorer 2.0 versiyonu var üzerinde ve bu versiyon frame bile desteklemiyor. SP1''den sonra MS desteği kesmişti. Neyse dedim bu haliyle bile benim oğlanı (5 yaşında) idare eder, ona 80''li yıllarda yazılmış DOS oyunları buldum, acaip eğleniyor.
Bir yandan araştırmalarım neticesinde Linux koşturabileceğimi keşfettim, birkaç ecnebi ile muhabbet sonunda bu alet için en hayırlı dağıtımın Debian olduğuna karar kıldım. Kafa göz yararak Debian''ı kurdum ama şans bu ya bizim alet biraz problemli çıktı, kernel default haliyle bu box''ı boot edemiyor, bir patch ayrıca grafik adapteri için de bir başka patch gerekiyor kernel''a. Dedim ya acemiyiz Lİnux''da. Beni biraz gerdi tabi kernel derlemek falan. 2.2.20''de grafik için olan patch olmadan XWindows çalışıyordu (görüntü bozuk olarak) ama 2.4.18''e geçtikten sonra hiç açılmıyor X. Aynı Xconfig dosyası bu kernel ile olmadı. Fazla mesai yaptığım saatlerde (haftada 1-2) uğraşacağım biraz daha.
not: Bu arada Vmware''de Debian''ı Xwindows ile çalıştırabilen var mı? Vmware''in desteklediği dağıtımlar arasında Debian yok.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yavaş Yavaş Olması Gerekenler

sundance

Hatırlıyorum da bundan 10 yıl kadar önce adam gibi bir C compiler almak icin $400-500 gibi paralar veriliyordu.
Şimdi ise işletim sistemleri bile bedava.

Peki oyunun başka hangi kuralları değişiyor ?

Avrupa yasa koyucuları yazılım patentlerini yasallaştırma yönünde

anonim

Avrupa yasa koyucuları yazılım patentlerini yasallaştırma yönünde. Bizim ülkemizinde yakında tamamen AB mevzuatlarına geçeceği düşünüldüğünden . Bu Linux ve diğer ücretsiz yazılımlar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Yazılım Patentlerinde bağımsız bir Avrupa için simdi dilekçe gönderin.
Be the source with you

Özgür Yazılım Para ve Müşteri ile Buluşuyor

FZ

Özgür (Bedava?) Terminaller

The Linux Terminal Server Project isimli proje pek çok kişinin yıllar önce çözülmüş olduğunu düşündüğü bir problemi - kullanıcıların merkezi bir bilgisayar sistemine bağlanması - problemini çözüyor. Hey! PC'ler Mainframe'leri öldürmemiş miydi?

Bugün bile, pek çok kurumun asıl yükünü uzakta bir yerde bulunan bilgi işleme merkezleri çekiyor. Bilgi girişi için tuşlara teker teker basmak henüz otomatikleştirilemedi, insan emeğine yoğun bir şekilde ihtiyaç duyuyor ve bir çift gözle ele sahip olan canlılar PC-oid makinalara alıştıkları için de epey pahalıya patlıyor. Kullanıcıların masalarının üzerinde duran bu canavarların maliyetinin aşağı çekilmesi bir şirketin finansal durumunda hatırı sayılır bir iyileşmeye yol açabilir.

GTK Sözlük 2.0

anonim

Uzun süredir bir değişiklik yapılmayan gtksozluk, 2.0 sürümü ile oldukça değişerek geri döndü. Bu sürüm en önemli gelişme GNOME kitaplıkları kullanılmadan sadece GTK2 kitaplığı kullanılarak yazıldı. Görüntüsü değiştirildi. Araması oldukça hızlandı. Uygulama ve ekran görüntüsü www.linuxprogramlama.com adresinde bulunmaktadır.

Açık Kaynak Kodlu Projeler ve Yazılım Mühendisliği

FZ

Ludvig A. Norin adlı bir arkadaşımız Yazılım Mühendisliği ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar üzerine bir yüksek lisans tezi hazırlamış.

HTML formatındaki haline de ulaşabileceğiniz bu yüksek lisans tezinde neler var neler (neler yok ki? :)