Linux açılış logosunu değiştirelim

0
tongucyumruk
Tux'u sever misiniz? Ben severim, oldukça sevimli bir penguen, ve güzel bir maskottur... Ama bilgisayarınızın her açılışında o penguen'i görünce bir süre sonra sıkılıyorsunuz. Peki sıkıldıysak neden bu logo'yu değiştirmeyelim? İşte size adım adım Debian'da açılış logosu değiştirme rehberi. Tabii anlatılanlar temel anlamda diğer dağıtımlarda da çalışacaktır, ama Debian dururken, ne gereği var?
1. Logo dosyasını hazırlamak

Açılışta görüntülenen resim dosyası Linux çekirdeği kaynak kodu hiyerarşisinde include/linux/linux_logo.h dosyasında bulunur... Eğer dosyayı açıp içeriğine bakacak olursanız birsürü tuhaf sayılardan oluştuğunu görürsünüz. Eğer binary okuma-yazma bilmiyorsanız bu dosyayı oluşturmak için fblogo adlı programı kullanmak hayatınızı oldukça kolaylaştıracaktır. Program 8bit bir png dosyasından linux_logo.h dosyasını üretir. Tipik kullanımı:

tonguc@Serafettin:~$ fblogo dosya.png > linux_logo.h

şeklindedir. Uğraşmak istemeyenler için Fazlamesai'nin yeni logosunu içeren bir linux_logo.h dosyası burada mevcut. Şimdi sıra geldi kernel'i bu logo'yu kullanacak şekilde derlemeye.

2. Kernel'i hazırlamak İlk yapmamız gereken şey elimizdeki linux_logo.h dosyasını kernel'in içindekiyle değiştirmek:

root@Serafettin:~# cp linux_logo.h /usr/src/linux/include/linux/linux_logo.h

Öntanımlı olarak resmin boyutu 80*80 olacak şekilde ayarlanmıştır... Eğer resminizin boyutu bundan farklıysa drivers/video/fbcon.c dosyasından:

#define LOGO_H 80
#define LOGO_W 80

satırlarını

#define LOGO_H
#define LOGO_W

şeklinde değiştirmeniz gerekir. Eğer logo'yu fblogo programıyla hazırladıysanız dosyanın başında bu değerleri kaç yapmanız gerektiği yazar.

3. Kernel konfigürasyonu

Sıra geldi kernel'imizi derlemeye. Burada baştan sona nasıl kernel derleneceğini anlatmam bu dökümanın sınırlarını aşacağından sadece bizi ilgilendiren kısımları anlatacağım:

root@Serafettin:/usr/src/linux# make menuconfig
    Code maturity level options --->
      [*] Prompt for development and/or incomplete code/drivers
    Console drivers --->
      [*] VGA text console
      [*] Video mode selection support
        Frame-buffer support --->
          [*] Support for frame buffer devices (EXPERIMENTAL)
          [*] Vesa VGA graphics console
          <*> VGA 16 color graphics console


    Bunun dışında ekran kartınıza uygun sürücüyü de kernel'in içine gömülecek şekilde seçmelisiniz (Not:nVidia Riva sürücüsü GeForce'ları da destekler)

4. Kernel'in derlenmesi ve kurulması

Bundan sonra tek yapmamız gereken kernel'imizi derleyip kurmak. Normal yollarla nasıl kernel derleneceği her yerde anlatıldıığından ona değinmeyeceğim. Onun yerine bu işin Debian yolundan bahsedeceğim. Debian'da kernel'i derleyip Debian paketlerini hazırlayan sonra da çamaşırlarımızı yıkayan güzel bir komut bulunur. kernel-package paketinden çıkan make-kpkg tüm kernel işlerini kolayca halleder. tek yapmamız gereken:

root@Serafettin:/usr/src/linux# make-kpkg buildpackage

Bu komutu verdikten sonra ekrandan yazılar akar, akar, akar ve işlemcinizin hızına ve yaptığınız kernel konfigürasyonuna bağlı olarak 20 dakika ile 1 saat arası bir sürede kernel paketiniz hazır olur. Derlediğiniz bu paketler /usr/src dizininde dururlar. Bundan sonra yapmanız gereken /usr/src dizininde bulunan kernel-image...deb paketini dpkg -i ile kurmaktır. Bu sayede gerekli lilo.conf düzenlemeleri yapılır ve yeni lilo yazılır. Bundan sonra tek yapmanız gereken bilgisayarınızı yeniden başlatmak, ve yeni logo'nuz karşınızda...

Not: Kernel derlemek ve makinayı yeni kernelle açmak linux konusunda deneyimli olmayı gerektirir. Tavsiyem eğer bu konuda bir fikriniz yoksa bir bilenden yardım istemeden bu işe girişmeyin. Aksi halde sisteminiz bir daha açılmayabilir.

Not2: Burada yazılanların uygulanmasıyla makinanızda meydana gelecek zararlardan dolayı belgenin yazarı hiçbir sorumluluk kabul etmez.

Görüşler

0
conan
> ...20 dakika ile 1 saat arası bir sürede...
Ne yaptin Serafettin!
Benimki 5-10 dk icerisinde derliyor. 486 filan mi bu senin makina :)
0
tongucyumruk
Valla benim Cel533 30 dakikada derliyor yaklaşık. FZ'nin Cel1000 45 dakikada derlemişti yanılmıyorsam... Yani işlemcinin yanında neyi derleyip neyi derlemediğin de farkediyor...
0
FZ
Son birkaç denememde elde ettiğim sonuçlara göre, Celeron 1000 Mhz, 256 MB ana hafızalı benim ev bilgisayarımda make-kpkg komut ile çekirdek derlemek yaklaşık 21 dakika tutuyor (time komutu ile kontrol ettim).

Benzer makinada, Debian üzerinde 2.4.18 çekirdek kaynak kodunu Conan 5-10 dakikada derliyorsa ya o çok enteresan bir şey yapıyordur ya da biz çok saçma bir şey yapıyoruzdur bir yerde.
0
tongucyumruk
Bu arada tüm uğraşlarıma rağmen #define LOGO_H ve #define LOGO_W bölümleri hatalı çıkmış. Doğrusu şu olacak:

#define LOGO_H 80
#define LOGO_W 80

satırlarını

#define LOGO_H (kendi resminizin yüksekliği)
#define LOGO_W (kendi resminizin genişliği)
0
GaripFakir
ama Debian dururken, ne gereği var? da ne demek oluyor. Seviyorsun anladik. Bu yasa evlencem diyorsun Bekle biraz. Gencsin yakısıklısın elini sallasan ellisi, redhat'i, suse'si, FreeBSD'si
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft'un Linux Lab Yöneticisi İle Röportaj

vst

Microsoft'un Linux Lab Yöneticisi Bill Hilf ile yapılan ve Slashdot.org kullanıcılarının hazırladığı sorularla gerçekleştirilen bir röportaj yayınlandı. San Fransisco LinuxWorld'da bir konuşma yapacak olan Hilf'in ağzından: "Buradaki yöneticiler fazlasıyla teknik. Hiç birisinin ağzından 'Linux düşmanımızdır!' lafını işitmedim. Kimi zaman oturur Microsoft harici teknolojiler kullanırlar ve derler ki; 'Bu sorunlar beş sene önce çözülmemiş miydi?' ya da 'Katetmemiz gereken çok yol var...'"
Sorular çok güzel, cevaplar ilginç... Bir ilginç husus daha: Hilf cevapları yollamadan önce Microsoft'un Halkla İlişkiler Departmanı cevaplara şöyle bir göz atmış...

GNUstep live CD

yuxel

Freasmeat'deki çoğu projeye el ayak olmuş, Debian'ın ve çiftçinin dostu Gürkan (tarzeau) Şengün'ün yeni uğraşı; GNUstep live CD. Neredeyse tüm programların GNUstep projesinden geldiği bu Morphix tabanlı live CD içinde,Blender, MPlayer gibi programlar; NetHack, Jump n Bump gibi oyunlar da mevcut. Farklı bir deneyim isteyenler, sabit diske de kurulabilen bu dağıtımı deneyebilirler. Bu da ekran görüntüsü
Download : iso / md5sum

FreeLinuxCD.org: Bedava Linux CD`leri

sundance

FreeLinuxCD.org bir grup Linux meraklısının, Linux`u daha çok yaymak için oluşturdukları bir site. Bu siteye gidip başvurduğunuzda, size bir Linux CD`si yolluyorlar hem de bedava. Bunu yaparken ne size reklam sokuşturuyorlar, ne de başka türlü bir dalaveraları var. Sadece kendi paraları ile ve kendilerine destek verenler sayesinde bu hizmeti sağlıyorlar.

Şu an için nakliye masrafları yüzünden sadece Amerika içine yollayabiliyorlar. Fakat isteyenlere kendi ülkelerinde (belki de FreeLinuxCD.org.tr :) açmaları için destek veriyorlar.

Herşey para değil ki cephesine bir artı daha

Ingo Molnar röportajı

raistlinthewiz

KernelTrap.org, ünlü kernel hackerlardan Ingo Molnar ile bir röportaj gerçekleştirdi. Yeni O(1) Schedular'ı 2.5 serisine dahil edilen Ingo, 2.5 serisinin yeni Virtual Memory yapısından bahsediyor. Linux Kernel ile ilgilenen arkadaşların birçok yararlı bilgi bulabileceği bir yazı. www.kerneltrap.org/node.php?id=517

Kim demiş Linux altında modelleme ve animasyon yapılmaz diye!

PCc0d3r

Şu anda tam iki sene önceye gittim. Elimin altında win98 ve karşımda lightwave açık. Hayal gücümü fare tıklamaları ile dijital ortama dokuyorum. Peki şimdi ne farkı var bu zamandan. Şu an linux makinemde elimin altında blender açık ve neredeyse artık ligthwave ile yapabildiğim her şeyi yapmaya başladım! Bu arada Shrek adlı filmin Linux altında yapılmış olması da işin çabası.

Sonuç olarak kimse 3d yüzünden Linux'a geçemiyorum diye bir mazeret uyduramaz günümüzde. Alırsınız ücretsiz Blender'i sonra başlarsınız konuşturmaya hayal gücünüzü...