Yazılım temalı Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet

0
coskung
Yazılım dünyasında olup da Stackoverflow’u (SO) bilmeyen yoktur. Yazılım konusunda Google’da yapacağınız her aramada mutlaka SO’dan birkaç sonuç çıkacaktır. SO, yaklaşık 3.3 milyon soru, 6.6 milyon cevap ve 1.2 milyon kullanıcıya sahip devasa bir soru cevap sitesi. Şu anda dünyadaki tüm yazılımcıların itibar ettiği en önemli bilgi merkezlerinden birisi. Günde 4 milyondan fazla ziyaretçi çekiyor. SO, yalnız başına bir site değil, kocaman bir ağın en popüler parçası. Stackexchange (SX) ağı, aşçılıktan fiziğe, elektronikten bisiklete farklı birçok konuda soru/cevap sitesine sahip.

SX’teki tüm siteler kuruluncaya dek belli aşamalardan geçiyorlar ve bu aşamaları başarıyla atlamış olan siteler kurulmaya hak kazanıyor. Yeni sitelerin önerilme merkezi Area51. Tanımlama (definition) aşamasında örnek sorular sorularak sitenin kabaca içeriği hakkında bilgi ediniliyor. Ardından kullanıcıların site açılırsa ben 10 soru sorar 10 da cevap veririm diye taahhütte (commitment) bulunduğu aşama geliyor. Belli bir seviyeye ulaşıldığında site betaya geçmeye hak kazanıyor ve taahhüte katılmış kullanıcılarla bir haftalık beta süreci başlıyor. Betadan da başarıyla çıkılırsa site kamuya açılıyor ve herkes üye olup soru/cevap kardeşliğine katılabiliyor. Örneğin bisiklet sitesinin hayata geçmiş hali buradayken, Area51’deki durumu buradan görülebiliyor.

Öneriler arasında bizi yakından ilgilendiren ve yakında beta aşamasına geçecek bir öneri var: Türkçe Stackoverflow. Türkçe konuşan yazılımcıların kendi dillerinde sorular sorup cevaplar verebileceği bir portal. Beta aşamasına geçmek üzere olan bu öneri tüm yazılımcıları Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet ediyor! Siz de katılmak isterseniz öneri sayfasına gidip ‘commit’ ile taahhüte katılabilirsiniz. Neden katılmalıyım diye düşünüyorsanız birkaç naçizane görüş için buradaki maddelere bakabilirsiniz.

Ricamız, bunu Facebook ‘like’ butonu gibi düşünmeyin. Eğer zaman harcamam ama gönlüm sizden yana, kalabalık olsun derseniz hiç zahmet etmeyin. Kuru kalabalık olmasındansa az ama öz bir grupla başlamak bizim için daha önemli.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye http://yazilimkardesligi.org/ adresinden erişebilirsiniz. Area51 sitelerinin geçirdiği aşamalar için ise buraya bakabilirsiniz.

Türkçe soru/cevap imecesinde birlik olalım. İmece günü bulut görmeyene ne mutlu!

Yazan: İsmail Arı

İlgili Yazılar

Magento 1.0 Kararlı Sürümü Yayında

sempsteen

Oldukça başarılı bir geliştirme süreci geçiren, Zend Framework üzerine kurulu, piyasadaki rakiplerine uzak ara fark atan, açık kaynak kodlu e-ticaret platformu Magento'nun uzun süredir beklenen 1.0 kararlı sürümü bugün (10 dk önce) yayınlandı.

GNU/Linux İçin TextMaker

FZ

GNU/Linux üzerinde çalışacak hafif ve özellikli (ikisi birarada imkansız mı?) bir kelime işlemci: TextMaker.

Windowsçular için Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar

FZ

Bir grup cesur adam demiş ki "GNU/Linux ile haşır neşir olanlar zaten açık kodlu yazılım, özgür yazılım nedir ne değildir biliyor, biz MS Windows kullananları hedefleyerek şöyle ortaya karışık bir güzellik yapalım adını da TheOpenCD projesi koyalım."

Evet, aynen böyle demişler ve binbir değişik yerden download edebileceğiniz bir CD hazırlamışlar bunun içine de masaüstü kullanıcısını hedefleyerek OpenOffice.org, DictInstall, AbiWord, Beonex Communicator, FileZilla, Putty, WinVNC, XChat, Audacity, CDex,7-Zip, NetTime, Win Privacy Tray, Sokoban YASC 1.53, Celestia gibi yazılımları koymuşlar.

CD'de söz konusu yazılımlara ek olarak açık kaynak kodlu yazılım felsefesi ile ilgili makaleler ve başka bilgiler de mevcut.

CHAT Arkadaşım Bir Bilgisayar Mı!

FZ

A.L.I.C.E ve AIML

"Dilimin sınırları düşüncemin sınırlarıdır." Ludwig Wittgenstein (*)

Sıradan bir gün. Bilgisayarı açıyorsunuz. Internet'e bağlanıyorsunuz. Aklınıza gelen siteleri gezerken canınız sıkılıyor ve birileri ile canlı olarak yazışmak istiyorsunuz. IRC kanallarından birinde ya da canlı yazışma imkanı sunan bir web sayfasında AI takma isimli bir kullanıcı ile karşılaşıyorsunuz ve aranızda şöyle bir diyalog geçiyor (1) :

R-Project ve Uygulamalı İstatistik

vst

R-Project istatistiksel hesaplama ve grafik işleme için geliştirilmiş bir dil ve programdır. AT&T Laboratuarlarında geliştirilen ve şu anda Lucent Technologies'e ait olan S-Plus'a benzer bu özgür yazılım, dünyanın önde gelen üniversiteleri, araştırma enstitüleri ve kurumları tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Kullanım alanı ise finanstan sosyolojiye, psikolojiden meteorolojiye, tıptan ekonometriye uygulamalı istatistik biliminin kullanıldığı hemen heryerdir.